torstaina, tammikuuta 31, 2008

Hui hai hamsterit

Pari päivää sitten kävin Sypressin alennusmyynnissä ja ostin muutaman kerän Zitronin merinovillaa, pari kerää sini-vihreää nailonlankaa (!) ja ohutta villa-bambusekoitetta. Ei mitään sen kummempia suunnitelmia kyseisille langoille; villa-bambusekoitteesta haikailen ehkä pitsihuivia. Etualalla olevan Loftin väri on kertakaikkisen herkullinen ja tulen iloiseksi aina kun näen nuo lankakerät.

Tänä vuonna jätän Lankahamsterit väliin, koska syksyn aikana yritin ihan riittävästi pienentää lankavarastoani 10 prosentilla ja pidättäytyä samalla lankahankinnoista. Nettotulos oli ihan hyvä eli pari kiloa miinusta, mutta nyt riittää lankapaasto. En tällä kertaa lupaa olla edes hengessä mukana hamsterikuukauden aikana. Pysyvänä yrityksenä minulla on toki hyödyntää mahdollisimman pitkälle varastosta löytyviä lankoja, mutta aion myös nauttia ihanien uusien lankojen ostamisesta.

Hankin myös alkuvuoden loistavan neulekirjauutuuden eli Kristelin ja Johannan Punokset puikoille. Ensimmäisenä haluaisin toteuttaa kirjan ohjeilla Taival-sukat, jotka mm. SirpaLe on jo ehtinyt tekemään. Kirjassa oli monia muitakin kivoja ohjeita ja kauniiden kuvien ja selkeän taiton ansiosta kirjaa selaa ja katselee ihan mielikseen.

sunnuntaina, tammikuuta 20, 2008

Pieniä asioita

Viime aikoina olen tehnyt kaikenlaisia pikkujuttuja. Puserolangat ja ohje kyllä odottavat, mutta vielä en ole saanut inspiraatiota aloittaa isompaa projektia.

Perjantain olin lomalla leipätyöstäni ja vietin päivän ja vähän seuraavaakin järjestökoulutuksessa Siuntiossa. Samalla tuli virkattua tyttärelleni tarkoitettu huivi valmiiksi. Tästäkään ei tullut ihan mieleinen, joten kohta taidan luovuttaa ja marssia ruotsalaisen vaateketjun myymälään... Onneksi huivi on minusta itsestäni varsin onnistunut, joten kyllä sille käyttöä löytyy, vaikka tytär ei sitä kelpuuttaisi.



Malli: Vogue Knitting Spring/Summer 2005
Lanka: Debbie Bliss Baby Cashmerino, 2 kerää (100 g)
Virkkuukoukku nro 3

Useimpien pikkutyttöjen tapaan tyttäreni on Hello Kitty -fani. Tämä Hello-Kitty-look-a-like valmistui myös osin järjestökoulutuksen sivutuotteena.


Ohje täältä
Lanka: Novita Wool

Puikot nro 3


Joululomalla löysin pienen lähikirjastomme kokoelmista Claire Garlandin kirjan Toys to Sew. Kirjassa on monta mielenkiintoista mallia, joista suurin osa on helppoja toteuttaa. Ompelin kirjan ohjeilla pienen ja hoikanpuoleisen nallen. Kangas on huovutettua villapaitaa, josta olen aikaisemmin ommellut muun muassa lapasia ja nukenvaatteita.

sunnuntaina, tammikuuta 13, 2008

Puikkokirja


Ompelin sukka- ja pyöröpuikkojen säilyttämiseen "kirjan". Olen nähnyt vastaavanlaisen säilytysratkaisun jossain neuletapaamisessa tms. ja idea on siitä lähtien hautunut mielessä. Puikkokirjasta tuli ihan toimiva, mutta toteutus ei ole ihan täydellinen. Muun muassa kansista olisi pitänyt tehdä vähän leveämmät ja osa sukkapuikkojen säilytykseen tarkoitetuista taskuista olisi voinut olla leveämpiä. Sormikaspuikoille olisi voinut tehdä pari matalampaa taskua. Mutta kuten sanottua toimii käytössä ja nyt pitäisi puikkojen löytyä yhdestä paikasta. Taskujakin on riittävästi.

Pitkille puikoille tästä ei ole säilytysratkaisuksi. Itse käytän pitkiä puikkoja nykyään todella harvoin, joten ne säilyvät oikein hyvin vanhassa, hieman epäkäytännöllisessä puikkopussissaan.

Alla olevassa kuvassa puikkokirja näkyy avattuna. Takakannen yläreunaan ompelin tuollaisen läpän, joka kiinnittyy takakannen alareunaan tarralla ja jonka on tarkoitus estää puikkoja putoamasta, jos koteloa kuljettaa vaikka ylösalaisin.






Jotain on neulottukin. Neuloin tyttärelleni toivomuksesta vaaleanpunaisista efektilangoista ja Novita Woolista muhkean kaulaliinan, joka on kyllä näille Etelä-Suomen vallitseville talvikeleille liian lämmin.


Malli: 220 s ja ainaoikeaa kaksinkertaisella langalla, kunnes huivin leveys sopiva
Lanka: Novita Wool, Funny, Rosato, ja paljettihapsulanka, yhteensä 185 g
Puikot: 4,5

perjantaina, tammikuuta 04, 2008

Uuden vuoden eka

Hyvää alkanutta vuotta!

Monta kertaa ennen loman alkua suunnittelen ompelevani yhtä sun toista, mutta yleensä toisin käy. Tällä kertaa en tainnut edes suunnitella moista - hyvä niin, sillä saavutukset ovat toistaiseksi vähäisiä. Pari kuukautta kaapissa pyörineestä kankaasta ompelin makuuhuoneen uusiin - niin ikään kaapissa odotelleisiin - isoihin tyynyihin päälliset ja nukkekotiin olen näpertänyt vaatteita, tyynyjä sun muuta pientä ja vielä pienempää. Käsityöharrastukseni ei ole erityisen suoritushakuista, mutta välillä harmittaa kaapissa pyörivät kankaat, joista en ehdi kautta jaksa tehdä mitään.

Kotiäitiajoista on niin kauan, että olen ehtinyt unohtaa, kuinka paljon arjen pyörittämiseen menee aikaa. Lapset ovat onneksi parin viikon loman aikana löytäneet syksyn ajan kateissa olleen taidon leikkiä yhdessä, mutta toki itsekin olen puuhaillut lasten kanssa niin sisällä kuin ulkona. Lapset eivät ole halunneet mitään erityistä ohjelmaa, joten olemme olleet ihan kotikulmilla joko neljän seinän sisällä tai lähiympäristössä ulkoilemassa. Se tarkoittaa toki sitäkin, että joka päivä menee välttämättömään pahaan eli kotitöihin: ruoanlaittoon, järjestelyyn, pyykinpesuun sun muuhun. Tässä vaiheessa tuntuukin ihan mukavalta ajatus siitä, että ensi viikolla pääsee takaisin töihin toisenlaisten haasteiden pariin.

Tämän vuoden ensimmäinen neule - jonka tosin aloitin viime vuoden puolella - on kuitenkin valmis. Pojan palmikkopusero olikin varsinainen pikaneule: kappaleet neuloin viikossa ja osien yhdistämiseen ja vetoketjun kiinnittämiseen vierähti pari iltaa. Ohje on Modasta mutta lanka eri kuin ohjeessa mainittu, joten vähän säädin sekä silmukkamääriä että mittoja. Pusero on reilun kokoinen: erityisesti hihoissa on kasvunvaraa, mutta niitähän voi aina kääntää.

Ohje: Moda 3/2006
Lanka: Debbie Bliss Cotton DK, melkein 500 g
Puikot: Addit 3 ja 3½