maanantaina, heinäkuuta 19, 2010

Käsityön päivät ja Riikan markkinat Seurasaaressa


Mennennä viikonloppuna Seurasaaressa oli käsityötapahtuma. Ulkoilmamuseon taloissa oli käsityönäytöksiä ja Antin aukiolla oli käsityöläisiä myymässä tuotteitaan. Taloissa esiteltiin muun muassa kehräystä, pirtanauhan kutomista, kirjovirkkausta, olkitöitä, tuohitöitä ja tykkimyssyn tekoa. Osa käsityöläisistä esitteli työtään innostuneesti niin aikuisille kuin lapsillekin, kun taas joidenkin tekniikoiden perään sai suorastaan kysellä ennen kuin kaivettiin korin kätköistä esille käsityö. Osa Seurasaaren ulkoilmamuseon viehätystä on museon ei-kaupallisuus, mutta silloin tällöin kyllä tulee mieleen, että ripaus asiakaslähtöisyyttä ja palveluhenkisyyttä ei olisi pahitteeksi. Tarkoituksenahan ei ole, että museo palvelee vain asianharrastajia vaan että myös matti ja maija meikäläiset voisivat kokea uusia asioita. Olen joskus myös pohtinut, että Seurasaaressa voisi järjestää käsityöaiheisia opastettuja kierroksia, kun monessa museokohteessa erilaisia käsitöitä on esillä ja suomalainen käsityöperinne on rikas.

Rukin surinassa on jotain kiehtovaa ja rasvainen villa tuoksuu niin hyvälle. Milloinkahan olisi mahdollisuus kokeilla kehräystä?


Viitelöidyt nauhat olivat minulle uusi tuttavuus (pahoittelut surkeasta kuvasta!). Viitelöity nauha oli kuulemma entisajan kuminauha; nauha joustaa molempiin suuntiin. Tekniikkaa olisi kiva kokeilla, esimerkiksi täältä löytyy lisätietoa.



Kasvivärjättyjä lankoja oli myös. Alhaalla vasemmalla oleva upea keltaisen sävy on lähtöisin sipulin kuorista.

1 kommentti:

marianne kirjoitti...

Samanlainen kokemus viime vuodelta jäi minullekin,juuri ne minulle oudot tekniikat ja materiaalit jotka olisivat kiinnostaneet, vaikkapa pellavan käsittely, jäivät näkemättä, koska paikalta löytyi vain välineet eikä tekijästä ei ollut varmuutta. Kävin katsomassa kuitenkin niitä jotka tekivät omia juttujaan siitä riippumatta oliko katsojia joka hetkeksi,näistä tuokioista jäi hyvä mieli. Tänä vuonna jäi kyllä Seurasaaren tapahtuma tarkoituksella käymättä, ja ihan harmi sillä tapahtumaa jo järjestetty jo monta kertaa, eikä näköjään koskaan tiedä milloinkin näkisi.