keskiviikkona, heinäkuuta 08, 2009

Lomakäsityö


Kesälomalla käsitöiden tekeminen ei ole toistaiseksi kovin paljon innostanut. Sukankudin on kulkenut mukana ja edennyt hitaanpuoleisesti, mutta suurta inspiraatiota tai tekemisen intoa ei ole löytynyt. Minulla on selvästikin jonkin sortin neuleblääh. Ehkä kyse on todellisuuden ja toiveiden välisestä ristiriidasta, josta yritän selvitä. Minulla on kaapit ja laatikot täynnä ihania lankoja, netti ja lehdet pursuavat upeita neuleohjeita ja tosiasia on se, että minä ehdin tikutella lähinnä sukkia ja peittotilkkuja. Vähemmästäkin tulee ahdistus.

Kangasvaraston suhteen ryhdyin jo ns. järeisiin toimenpiteisiin, kun huomasin, että ompelemiseen minulla ei nykyisessä elämäntilanteessa ole juurikaan tilaisuutta. Siivosin keväällä kaapista suuren osan kankaista suureen jätesäkkiin. Jäljelle jäivät vain laatikollinen tilkkutyökankaita ja pari muuta kangasta, joille minulla on olemassa suunnitelma. Samalla lupasin, että tästä lähtien ostan kankaita ainoastaan selkeästi määriteltyyn käyttötarkoitukseen. Jätesäkki odottaa vielä kuljetusta sopivaan lahjoituskohteeseen, jossa olisi käyttöä erilaisille kankaille.

Kaapin siivouksen yhteydessä löytyivät myös keskimmäisen lapsen tilkkupeittoon varalla pitämäni nallekuvioiset kankaat. Keskimmäinen lapsi on ehtinyt kasvaa jo nallevaiheesta ohi, mutta kuopuksen pinnasäky tarvitsee päiväpeitteen. Yhtenä iltana innostuin, kaivoin tilkkutyökankaat kaapista ja leikkasin kankaat samanlevyisiksi mutta korkeudeltaan vaihteleviksi suorakulmioiksi, joita sommittelin keittiön pöydällä yhteen. Koska tilkut ovat erikokoisia, niiden kohdistamisessa ei tarvitse olla tarkkana, ja tarkoituksella valitsin myös kankaat siten, että peittoon tulee vähän epäsäännöllisyyttä.

Tämän peiton ompeleminenkin sujuu nopeasti, kunhan vain saan pienimmältä apulaiseltani hieman ompelurauhaa. Oikein sopiva lomakäsityö siis.

8 kommenttia:

Sinikka kirjoitti...

Kivoja nallekankaan tilkkuja:)

makepeace75 kirjoitti...

Peitto kuulostaa oikein kivalta. :o) Voi kun saisikin aikaiseksi ommella edes jotain!

iso gnu kirjoitti...

Ompeleminen kuulostaa kivalta kesätyöltä!

Kissaemo kirjoitti...

Niin, ja Marimekon kankaillehan tietysti on aina olemassa suunniteltu käyttötarkoitus ;-)

Oi voi, pitäisikin ryhdistäytyä ja tehdä jotain niille sängyn alla majaileville kaikenlaisia sekalaisia kankaita pursuileville laatikoille... (ikuisuusprojekti)

Tanja kirjoitti...

Kissaemo, ostamalleni Marimekon kankaalle on kuin onkin käyttötarkoitus :-) Ostelen niitä puolen metrin paloja kasseja varten. Kasseja saavat yhdet sun toiset muun muassa lahjaksi ;-)

Tellu-Tellervo kirjoitti...

Älä murehdi. Täällä päin sanotaan, että aika tavaran kaupitteloo ;) Minullakin on vielä merimiesnalle- ja autokankaita, joista pojille suunnittelin jotakin kesäjuttuja ompelevani. Vanhin poika täytti 21 v ja nuorempi on 19 v. Kankaat vaan ovat edelleen yhtä hienot ;D

Arja kirjoitti...

Miekin olen ajatellu kaivaa ompelukoneen vihdoin ja viimein kätköistä...

benglia kirjoitti...

Kuulostaa tutulta, meilläkään tuo pikkutaapero ei anna tehdä ompeluhommia. Ja esikoinen haluaa auttaa, eli painamalla poljinta oikein kunnolla pohjaan.

Erittäin hyvä idea ostaa kangasta vain ennalta määritettyyn tarkoitukseen. Tosin itse olen hyvä keksimään sen tarkoituksen myös paikan päällä :)