sunnuntaina, huhtikuuta 22, 2007

Vanhasta uutta ja ihmeellistä

Tähän aikaan vuodesta ahkera neuloja joutuu vähän kärsimään vimmastaan ja sen tuotoksista, kun talvivaatteet pestään tai tuuletetaan ja pakataan varastoon. Onneksi pyykinpesukoneessa on villaohjelma, jolla en ole onnistunut tuhoamaan vielä yhtään vaatekappaletta, mutta siitä huolimatta tuntuu siltä, että pyykinpesua riittää aina vaan. Täällä pääkaupunkiseudulla on ollut niin kuivaa ja pölyistä, että en ole villavaatteita viitsinyt tuulettaa, mikä olisi vähän käytetylle villavaatteelle ihan kelpo vaihtoehto pesun sijasta. Mutta kun ilma on täynnä katu- ja siitepölyä, tuulettaminen ei taida paljon auttaa.

Jokakeväinen (- ja syksyinen) urakka on myös vaatteiden lajittelu. Lastenhuoneiden kaapeissa on erilaista laatikkoa ja pussukkaa, joissa on pois annettavia, palautettavia ja säästettäviä vaatteita. Omista ja miehen vaatteista lajittelen myös pois joutavien vaatteiden kassia, jonka kiikutamme marttojen tekstiilikeräykseen (tunnetaan myös nimellä lumppukeräykset). Sinne kelpaa kaikenkuntoinen puhdas ja kuiva tekstiili eli esimerkiksi virttyneille t-paidoille ja rikkinäisille liinavaatteille löytyy uusiokäyttöä. Lista keväällä pääkaupunkiseudulla järjestettävistä tekstiilikeräyksistä löytyy Uudenmaan Marttojen sivuilta kohdasta Ajankohtaista.

Kävin tänään katsomassa Postimuseon uuden vaihtuvan näyttelyn Halpaa hupia, joka esittelee materiaalien kierrättämistä ja uusiokäyttöä. On upeaa, että yleensä pois heitettävälle materiaaleille on keksitty uutta käyttöä, ja erityisestä ihailen materiaalien työstämisen ennakkoluulottomuutta. Ehdoton suosikkini oli tämä sukkahoususta leikatusta langasta virkattu nalle:

Sukkahousun leikkaaminen langaksi kuulostaa aika työläältä. Matonkuteita olen leikannut aika paljon, mikä sekin on ihan riittävän aikaavievää.

Kahvipussien uusiokäyttäminen on lähestulkoon klassikkojuttu. Itse innostuin ostamaan Sirpa Kontio-Nikaman kirjan aiheesta, kun tekijää haastateltiin joku aika sitten Kirppis-ohjelmassa ja esiteltiin, mitä kaikkea kahvipusseista voikaan tehdä. Ommeltujen kassien ja punottujen korien lisäksi kirjassa on ohjeita erilaisiin lasten naamiaisasuihin. Intoa aloittamiseen hillitsee se, että ensin pitää kerätä aika monta kahvipussia.



Itsekin sorrun monta kertaa siihen, että menen kauppaan ja ostan askartelutarvikkeita, kun ekologisuuden ja taloudellisuuden näkökulmasta olisi toki parempi miettiä uusiokäyttöä esimerkiksi erilaisille pakkausmateriaaleille. Pois heitettävistä vaatteista otan sen sijaan usein napit tai erilaisia koristeita talteen käytettäviksi esimerkiksi nukenvaatteissa.

Tuon kahvipussikirjan lisäksi ostin myös Victorian Lace Today -kirjan, jota on esitelty monissa blogeissa. Kaikkien lukemieni esittelyjen jälkeen tilasin sen eikä kirja tuottanut pettymystä. Upea kirja, jonka olen selannut useaan kertaan läpi ja miettinyt, mistä mallista aloittaisin ja mihin malliin minulla olisi varastossa lankaa valmiina.

Neulomisrintamalla jatkuu sukkabuumi. Neulon tällä hetkellä vuorotellen kaksi sukkia Project Spectrumin väreissä. Kelta-punakirjavasta bambusukkalangasta on tulossa pikkuhiljaa äitienpäivälahja. Sen sijaan perjantaina aloittamistani saunasukista sain ensimmäisen sukan jo eilisen aikana valmiiksi. Muutaman tunnin esteetöntä neulomisaikaa tarjosi Marttaliiton kevätkokous; tänään onkin vuorostaan jätetty neulominen ja keskitytty kevätpuuhiin niin talossa kuin puutarhassa.

Ei kommentteja: