sunnuntaina, heinäkuuta 22, 2007

Borta bra men hemma bäst

Tuntuupa mukavalta olla kolmen viikon jälkeen taas kotona! Kahden viikon bloggaustauon aikana olin perheen kanssa telttailemassa Ruotsissa ja Norjassa. Välillä piti ihastella maisemia ja viihdyttää lapsia, mutta enimmäkseen automatkat kuluivat neuloen ja virkaten - navigaattorien aikakaudella kun apukuskin ei enää tarvitse lukea karttaakaan.

Vaasa-Uppsala-Kolmården

Automatkoilla yhdistin kappaleet ja virkkasin reunukset. Kotona vähän vielä pingottelin ja nyt jakkuni on valmis:


Ohje: Moda 2/2007 pienillä säädöillä
Lanka: Silkegarn 300 g, reunuksiin lisäksi Gedifra Tiago 50 g ja Marks&Kattens Carat, 50 g
Puikot ja virkkuukoukku: Addin pyöröt nro 4,5 ja virkkuukoukku 3½ (paksumpaa koukkua ei ollut matkassa mukana)


Uppsala on ehkä Ruotsin viehättävin kaupunki, ja sieltä löytyy myös mainio lankakauppa Yll o Tyll. Kauppa on ihanuuksia pullollaan, mutta kun en varsinaisesti tarvinnut mitään, niin tutkin vain lankahyllyt tarkkaan lävitse ja sitten poimin tarjouskorista pari kerää sukkalankaa ja vyyhdin pellavalankaa.Kolmården - Oslo

Kun lähdimme ajamaan Osloa kohti, jatkoin alkukesästä aloittamaani pitsineulesukkaa itseraidottuvasta puuvillasukkalangasta. Pitsineulemalli ei todellakaan pääse oikeuksiinsa kirjavalla langalla neulottuna, mutta siitä huolimatta sukista tuli mielestäni ihan mukavan näköiset. Taustalla kukkii kaukasianmaksaruoho yhteensointuvin värein.


Ohje: Floral Lace Anklets (kirjasta Lace Style)
Lanka: Online Supersocke Cotton
Puikot 2,5

Oslossa lankakaupat jäivät väliin. Lankaa olisi tosin voinut ostaa Folkemuseumista, jossa esiteltiin lautanauhan tekemistä ja myynnissä oli Raumagarnin lankoja ja alpakkalankaa.

Lankakauppojen sijaan kasvatimme omaa ja lasten yleissivistystä ja kävimme tutustumassa Folkemuseumin lisäksi niin viikinkilaivoihin, Kon-Tiki-alukseen kuin kansallisiin taideaarteisiin.

Hardanger- ja Sognevuonot

Kauneimmat näkemäni maisemat taitavat löytyä Norjasta: kirkasvetiset vuonot ja niihin laskevat kuohuavat kosket ja putoukset, jyrkkäseinäiset lumihuippuiset vuoret ja vuorten välissä vihreät laaksot. Matkanteon mukavuutta ja maisemien ihastelua vähentää tosin hieman se, että ilmasto on melkoisen sateinen.

Neuloin vuonoilla ensimmäisen Kiritys-pipon. Piposta tuli sopivan kokoinen myös itselleni, mutta tyttäreni ehti omia myssyn itselleen. Kuva on otettu Sognevuonon rannalla sijaitsevalla leirintäalueella, jonka sijainti oli maisemien puolesta erinomainen. Olimme kyseisellä leirintäalueella kaksi yötä ja jälkimmäisenä yönä satoi kaatamalla aamuun asti. Sateen ropinaa kuunnellessani aloin neuloa pitsineulehuivia Madril Kid Seta -langasta. Seuraavana aamuna autossa jouduin toteamaan, että uuden pitsineulekaavion opettelu ei ehkä olekaan sopivinta autoneulomista ja virkkasin yhden nukenhatun ja aloitin toisen Kiritys-pipon.


Ohje: Kiritys, Ulla 2/2007
Lanka: Novita Tennessee, runsaat 50 g
Sukkapuikot nro 3½

Lillehammer-Tukholma-koti

Lillehammerissa oli keskustan kävelykadulla parikin lankakauppaa. Runsaudenpula yllätti enkä osannut taaskaan päättää mitä ostaisin. Mukaan lähti vain pari kerää ohuehkoa alpakkalankaa. Tosin ostosten niukkuuteen saattoi vaikuttaa sekin, että matkaseurani oli hieman kärsimätöntä ja käytettävissä oleva aika niukka :-)

Vaikutti siltä, että Norjassa on pienilläkin paikkakunnilla käsityöliike tai kaksikin, joissa myydään neulelankoja - enimmäkseen norjalaisten valmistajien (Sandnes, Dalegarn, Raumagarn) mutta myös muutakin - ja kirjontatarvikkeita. Hintatasosta en osaa sanoa juuta enkä jaata - veikkaisin, että suurten lankatehtaiden langat ovat vähintäänkin Suomen hinnoissa, mutta toisaalta pienemmistä kaupoista voi löytyä sellaistakin mitä Suomessa ei ole saatavilla.

Ruotsin puolella paistoi aurinko ja oli muutoinkin mukavaa. Tukholmassa Bergianska Trädgården jäi tälläkin kertaa väliin, mutta Junibackenilla oli onneksi ihan mukavaa väenpaljoudesta huolimatta. Arjen koittaessa taidan mennä kirjastoon ja hakea lainaan Astrid Lindgrenin kirjoja - lapset ovat hyvä syy palata omien lapsuusvuosien suosikkikirjoihin.

EDIT: Jostain syystä kuvat hävisivät - toivottavasti näkyvät nyt.

3 kommenttia:

TuuliS kirjoitti...

Kiva matka teillä! Minä tykkään Norjasta valtavasti sekä luonnon kauneuden että kielen ja ihmisten takia. Myös käsityöt ovat kauniita.
Pitäisiköhän lähteä käymään Uppsalassa mainitsemassasi kaupassa?

Virpi kirjoitti...

Oi, täällä myös yksi Norja-fani. Ei tällä kertaa näkynyt kuvia blogissasi, mutta tulen myöhemmin katsomaan niitä kuvia sitten uudemman kerran =)

Tellu-Tellervo kirjoitti...

Mukavaa oli lukea matkakertomustasi. Houkutteleva tuo käsityökaupan ikkuna puukoreineen ja -puikkoineen. Hienoja käitöitä on sinulta myös valmistunut.
Turvallista koulutietä teidän ekaluokkalaiselle.