keskiviikkona, tammikuuta 14, 2009

Vauvansukkia kerrakseen

Tänä vuonna marttajärjestö täyttää 110 vuotta. Myös Novita ja Kätilöliitto täyttävät pyöreitä vuosia. Juhlavuoden kunniaksi edellämainitut tahot lahjoittavat kaikille tänä vuonna Suomessa syntyville vauvoille neulotut sukat. Sukkalanka on Novitan Woolia kolmessa vartavasten martoille värjätyssä värissä: vihreä, sininen ja punainen. Martat neulovat sukat kaikki samalla mallilla mutta niitä tehdään kahdenkokoisia. Kätilöt jakavat sukat vauvaperheille synnytyssairaaloissa.

Vauvoja syntyy Suomessa tänä vuonna arviolta 60 000. Marttoja on noin 40 000, joten keskimäärin yhden martan urakka ei ole kovin iso. Vauvansukkaprojekti on herättänyt paljon innostusta marttojen keskuudessa, ja monet ovat ryhtyneet kertaamaan sukan neulomista. Kaikki martat eivät kuitenkaan harrasta neulomista, joten toisaalla on puikkojen vastaavasti suihkittava ahkerammin. Minäkin olen innolla tikutellut pikkusukkia January Aran Sweaterin neulomisen ohella.

Ystävän viime vuoden puolella syntyneelle vauvalle neuloin lahjaksi sukat omalla mallilla. Lanka löytyi varaston uumenista, olisikohan Novita Bambinoa. Varren raita on virkattu ohuella sukkalangalla.


**********************

Pitkään pähkäiltyäni päätin muuttaa blogini nimen. Kun aloin pitää blogia, minulla oli ajatuksena kirjoittaa muustakin kuin käsitöistä, kuten ruoasta, puutarhanhoidosta ja kaikenlaisista arkisista asioista jotka sivuavat marttaharrastustani. Blogini on kuitenkin melkoisen puhdas käsityöblogi ja sellaisena aion sen pitää, joten vaihdan nimen mielestäni paremmin sisältöä kuvaavaksi.

6 kommenttia:

jaanaL kirjoitti...

Mä odotan, että uusi lankalähetys saapuisi tänne Pohjois-Karjalaan että minäkin pääsisin neulomaan. Meidän täällä syntyvät vauvat varmaan on kohta puoleen sukitettu, joten sitten siirrymme auttamaan teitä uusimaalaisia urakassa :-)

Kiki,purkaja kirjoitti...

Kyllä Marttojen sukkaurakka valmistuu kun joukossa on anoppini kaltaisia sukankutojia. Kahdet sukat/päivä ja seitsemänä päivänä viikossa.

kangaskasa kirjoitti...

Hieno asia tuo Marttojen sukka-projekti ja siihen valmistettu lanka.

Tanja kirjoitti...

JaanaL, kuluneella viikolla saatiin lisää lankaa ainakin meidän piiriin, joten toivottavasti sinnekin :-)

Kiki, hyvä että löytyy anoppisi kaltaisia sukankutojia!

Kangaskasa, olen samaa mieltä. Hieno projekti joka toivottavasti tuo hyvää mieltä myös vauvaperheille.

Taija kirjoitti...

Mä olen neulonut marttasukat 2,25mm puikoilla, ja kaikki 40s, joten siten lanka riitti.

Pari jopa epäili, että mun sukista tulisi liian pieniä vauvoille, mutta ainakin meidän 1v pojalle sopivat hyvin ennen varpaiden kavennusta, siis lyhyet ovat tietenkin Eerolle, mutta eivät liian kapeita!

Vappu kirjoitti...

Hei !
Minäkin olen Martta ja innostunut sukkien neulonnasta olisiko valmiina jo 10 paria mahtava urakka.