tiistaina, elokuuta 29, 2006

Kasvivärjäystä, osa I


Kuvassa näkyvät viikonloppuna värjäämäni langat. Lanka on Suupohjan kehruutehtaan kolmisäikeistä kotimaista villalankaa, pohjaväriltään vaaleanharmaata tai valkoista. Harmaasta langasta paljastui värjäämisen myötä, että se ei olekaan tasaisen harmaata, vaan siinä on tummempia kohtia (olisiko yksi säie tms.). Värjätty lankakaan ei ole tästä johtuen tasaväristä.

Värjäyksessä minulla oli apuna jo vuosia sitten hyväksi havaittu Aittomäen et al. kirja Väriä luonnosta (Kirjayhtymä, 1992).

Kellanvihreä lanka:
100 g harmaata lankaa
reilu kilo pakastettua saunakukkaa (varsia ja lehtiä)
15 g alunaa

Väriliemi oli sameanruskeanvihertävää ja ensiksi tuntui, että lankaan ei tartu väriä laisinkaan. Loppujen lopuksi väriksi tuli kellanvihreä, sellainen maansävyinen eikä oikein minkään värinen. Kuvassa lanka taitaa näyttää lähinnä harmaalta; yritän ottaa jossain vaiheessa paremman kuvan.

Oranssinruskea lanka:
100 g harmaata lankaa
50 g krappia
15 g alunaa
10 viinikiveä

Vaalea oranssi lanka:
edellisen värjäysliemi
10 g alunaa
5 g viinikiveä
100 g valkoista lankaa

Värjäyskokeilujen myötä tuli taas valtava innostus kerätä erilaisia värjäykseen soveltuvia kasveja. Harmi vaan, että useimmat kasvit kannattaisi kerätä alkukesästä. Onneksi kerättävää kuitenkin löytyy vielä tähänkin vuodenaikaan, ja talvella voi värjätä vaikkapa sipulinkuorilla. Tai kahvinporoilla Riinan ohjeella.

1 kommentti:

TuuliS kirjoitti...

Ihan nättejä värejä! Ai kai sitä alunperin koskaan tiedä lopputuloksesta?