perjantaina, kesäkuuta 20, 2008

Ompelua opettelemassa


Muistatko vielä kun ensimmäisen kerran ompelit ompelukoneella? Minun ensimmäiset muistoni ompelukoneesta liittyvät mummun poljettavaan Tikkakoski-merkkiseen ompelukoneeseen, jota veljeni kanssa poljimme hulluna. Mummu otti varmuuden vuoksi koneesta neulan pois joten varsinaisista ompeluharjoituksista ei ollut kyse. Sitä en muista, milloin ompelin ensimmäisen kerran ihan oikeasti ompelukoneella. Äitini ompeli jonkin verran mutta hänellä ei ollut oikein aikaa opettaa minua, joten voi olla että ompelukoneeseen tutustuin vasta koulussa. Ala-asteella ollessani taisin olla käsitöissä aika tumpelo eikä ala-asteen opettajakaan ollut kovin innostava. Yläasteelle mennessäni innostuin vaatteiden ompelemisesta ja opin ompelemaan yrityksen ja erehdyksen kautta. Meille tuli kotiin Suuri Käsityökerho, josta löytyi kaavoja, ja ompelukone oli kotona vapaasti käytettävissä. Pieniä virheitä sattui - esimerkiksi vaatteisiin tuli ylimääräistä väljyyttä kun lisäsin saumanvarat keskietu- ja keskitakakappaleille myös silloin kun ne leikattiin taitteelta.

Esikoinen oli kesäkuun toisella viikolla Helskyn kesäkurssilla, jossa valmistettiin nukke ja nukelle vaatteet. Siellä lapset saivat kokeilla myös ompelukoneella ompelemista, vaikka suurin osa ompelemisesta tehtiinkin käsin. Esikoinen on nyt ommellut kotonakin ompelukoneella pieniä juttuja ja huomasin, että olin ihan turhaan arkaillut opastaa häntä käyttämään ompelukonetta. Suoran sauman ompeleminen sujuu ihan hyvin ja harjoittelemallahan taidot karttuvat.Alkuviikon sadepäivinä esikoinen alkoi suunnitella kassia, johon hän voisi pakata mm. nukkekodin asukkaat. Valkoiseen lakanakankaaseen syntyi kangastusseilla kuva nukketalosta ja nukkekodin asukkaista piknikillä. Ompelu tehtiin äidin ja tyttären yhteistyönä ja kassista tuli meistä molemmista tosi hieno.4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Superihana kassi! Pistäkää tehdas pystyyn - nuo menisivät kuin kuumille kiville!

Tellu-Tellervo kirjoitti...

Voi miten hienon kassin tyttäresi on tehnyt! Ja taidetta kassin molemmilla puolilla. Kiva, kun lapsille järjestetään käsityökursseja, nukke on varmaan tyttärelle ja äidillekin tosi rakas.

Tiina kirjoitti...

Tosi hieno kassi! Meillä lapset ovat kiinnostuneita ompelusta ja vähän ovat saaneet kokeillakin. Ehkä enemmän pitäisi antaa testata.

Anonyymi kirjoitti...

Tosi hieno, onnittelut tyttärelle ja äidille! Sietääkin olla ylpeä!