sunnuntaina, heinäkuuta 22, 2012

Matkalla Riiassa

Viimeisellä lomaviikolla olimme koko perhe maanantaista perjantaihin Riiassa Latviassa. Kaksi päivää vietimme latvialaisen ystäväperheen seurassa Riian ulkopuolella ja kaupungin nähtävyyksien katselemisessa täytyi tehdä kompromissiratkaisuja, jotta lapset jatkoivat pysyä menossa mukana. Näin ollen nähtävää jäi seuraavallekin matkalle.
Riian vanhakaupunki on ihastuttava, mutta tällä kertaa tutkailin erityisellä mielenkiinnolla jugend (tai art nouveau)-arkkitehtuuria, jota löytyy Riiasta paljon. Jossakin matkaoppaassa sanottiin, että Riiassa on Euroopan laajin yhtenäinen jugend-alue ja puhutaanpa Riiasta jopa Pohjolan Pariisina.Oli miten oli, niin jugendrakennyksia on paljon ja niiden yksityiskohtia voisi tutkia loputtomiin. Osassa rakennuksia koristelu olivat geometrista, toisissa taas oli runsasta ornamenttikoristelua. Suomessa tuttua kansallisromanttista jugendia oli myös nähtävillä.


Tyttäreni kanssa kävin jugendtyylimuseossa, joka sijaitsee arkkitehtien Konstantins Peksensin ja Eizens Lauben suunnittelemassa talossa. Talon ornamenttikoristellut sisäänkäynti ja porraskäytävä ovat todella upeat. Museossa voi heti alkuun tunnelmaan päästäkseen valita päähänsä mieleisen hatun eteisaulassa olevasta telineestä parinkymmenen hatun valikoimasta. Museo koostuu huoneistosta, joka oli Peksensin ja tämän perheen koti. Huoneisto on yritetty palauttaa mahdollisimman pitkälle sellaiseksi kuin se oli vuonna 1903. Jugend näkyy kaikessa sisustuksessa, ja esillä on paljon jugend-tyylisiä astioita ja sisustustekstiilejä.
Käsityöstä ja kulttuurihistoriasta kiinnostuneille voi suositella myös keskustan ulkopuolella sijaitsevaa kansatieteellistä ulkoilmamuseota. Talojen sisustuksissa on enemmän tekstiilejä kuin esimerkiksi Seurasaaren ulkoilmamuseossa on. Monissa taloissa on käsityötaitajia esittelemässä taitojaan. Heillä on tuotteita myös myynnissä mutta niitä ei millään tavalla tuputeta. Lapset saivat kokeilla muun muassa ritsalla ampumista, hyrrän pyörittämistä ja tuohinopilla pelaamista.

Kaikkialla Riian vanhankaupungin kujilla on myynnissä paikallisia kirjoneulelapasia ja -sukkia varsin edulliseen hintaan. Ostin yhdet kirjoneulelapaset ja Latvian yhden alueen kirjoneuleperinnettä esittelevän kirjan. Lankakauppoja en juuri jaksanut tai ehtinyt kiertää. Tuomiokirkon lähistöllä olevaan Hobbywooliin eksyin ihan sattumalta. Siellä oli myynnissä paitsi lankaa myös runsaasti paikallisia laadukkaita käsityötuotteita. Myyjä opasti mielellään ja osasi kertoa tuotteista. Lankaa oli saatavilla niin latvialaista, liikkeen omaa Hobbywool-merkkiä kuin tunnettuja kansainvälisiä merkkejä (mm. Rowan). Hintataso vaikutti kohtuulliselta.Aivan hotellimme lähistöllä oli pieni lankakauppa, joka oli tupaten täynnä lankaa laadultaan laidasta laitaan ja sekä paikallisia lankalaatuja että kansainvälisiä merkkejä. Osoite on Merkela iela ja lankakauppa sijaitsee korttelissa, joka jää Kr. Barona iela - ja Marijas iela-katujen väliin. Kauppaa voi olla vaikea huomata (dzija tarkoittaa lankaa):


Viereisessä korttelissa Kr. Barona -kadulla puistoa vastapäätä on pieni kangaskauppa, jossa oli myös hyvä valikoima pitsejä, nauhoja ja nappeja. Sieltä oli ihan "pakko" ostaa puolipellavaisia ja puuvillaisia pitsejä, kun ne olivat niin ihania. Käyttötarkoitusta pitseille ei ole - ainakaan vielä.

Auton ikkunasta bongasin lankakaupan myös osoitteessa Matisa iela 16.


1 kommentti:

Lady of The Mess kirjoitti...

Kiitos vinkistä Instagramin puolella;)
Riikassa näyttäisi olevan vaikka mitä katsottavaa ja luulen, että päätämme vasta paikan päällä, mihin rahkeet riittävät. Itse matkoilla mieluummin katselen ja pällistelen kuin esim. shoppailen - ellei nyt jotain vastustamatonta tule vastaan.
Hyvää viikkoa sinulle!