maanantaina, toukokuuta 13, 2013

Kässämatkailua

Olin viime perjantaina Kässämarttojen kevätretkellä. Edellisinä vuosina olemme tehneet matkan Tallinnaan, mutta kyllä kotimaassakin kelpaa retkeillä. Kävimme kahdessa kohteessa, ensiksi Helmi Vuorelmalla Lahden eteläpuolella ja Mikkelin pohjoispuolella Pirtin Kehräämöllä. Molemmat kohteet olivat mielenkiintoisia pelkästään siksi, että ne edustavat Suomesta lähes kokonaan kadonnutta teollisuudenhaaraa. Pienessä mittakaavassa tekstiiliteollisuudelle on ehkä vielä kotimaassakin mahdollisuuksia, toivotaan niin.

Teimme ensin kierroksen Helmi Vuorelman kutomossa. Kutomakoneet ovat vanhoja mekaanisia reikäkorttikoneita. Niiden hyvä puoli on siinä, että niitä osataan korjata ihan omin avuin.

Pirtanauhan kutomiskone

Kutomakone

Kudottaessa pois leikkautuva hulpioreuna odottamassa käyttöä
Vuorelman myymälässä on esillä kansallispukuja, ryijyjä, kirjontatöitä ja tietysti lankoja. Vuorelman Veto on yksi suosikkilankojani eikä vähiten hyvän värikartan vuoksi. Sitä tarttui mukaan pari vyyhtiä, ja lisäksi ostin palakorista ryijynpohjakangasta. Kudotut villakankaat (suurin osa kansallispukukankaita) ovat upeita. Alla on Vuorelman sivuilta napattu kuva Lahen raita -kankaasta, joka ei ole kansallispukukangas mutta on hengeltään samaa sarjaa. Kangas on käsinkudottua ja siksi aika arvokasta, ja se sai jäädä hyllyyn, kun en keksinyt kankaalle välitöntä käyttöä.

Pirtin Kehräämöllä saimme tutustua siihen, kuinka keritystä villasta syntyy lankaa. Ihan kaikkia asioita en painanut mieleeni, mutta onneksi tästä blogista löytyy hyvä kuvaus. Nykyään on yhä enemmän lammastilallisia, jotka haluavat jatkojalostaa oman tilansa villaa. On myös hienoa, että saatavilla on hyvälaatuista täysin kotimaista lankaa. Osa villasta tosin lähetetään pestäväksi Englantiin asti, mutta raaka-aine on kotimaista ja työ tehdään villan pesua lukuun ottamatta Suomessa.

Lampaanvillaa suoraan tuottajilta
Pirtin Kehräämön myymälässä on kattava valikoima lankoja ja huovutusvillaa. Pirtin Kehräämön lankoja en ole nähnyt myynnissä muualla kuin messuilla, joten myymälässä näytillä oleva täysi väri- ja laatuvalikoima aiheutti vähän runsaudenpulaa ja valinnanvaikeutta. Lopulta päädyin ostamaan tarjoushintaisia kampavillalankoja. Vierailun jälkeen tarkistin jälleenmyyjälistan kehräämön sivuilta ja pääkaupunkiseudulla Pirtin Kehräämön lankoja myy ainakin Snurre.

Luonnonväristä kampavillalankaa oli saatavilla kauniissa sävyissä:


Näistävoisi syntyä vaikkapa raidallinen huivi.

Viikonlopun aikana järjestin kotona lankoja, ja otin esille sesonkiin paremmin soveltuvia puuvilla-, pellava- yms. lankoja. Olohuoneessa esillä oleva lankakori näyttää nyt tältä - ihmettelen vähän itsekin, mistä 1980-luvun värimaailma on meille eksynyt; luulin saaneeni sitä tarpeekseni teinivuosinani silloin lähes 30 vuotta sitten.

1 kommentti:

Pirkko kirjoitti...

Mielenkiintoista lukea ja nähdä kuvia Helmi Vuorelman tehtaalta. Pirtin Kehräämön hyllyjä on tullut koluttua moneen kertaan, tosin ei nyt ihan viime kuukausina. Lahen raita -kangas on kaunista. Mitä ihmettä tuolle hulpioreunalle tehdään?